Aanbesteding sanitaire units Schouwen-Duiveland

“We zochten het beste idee, niet het goedkoopste.”

In de gemeente Schouwen-Duiveland (Zeeland) staan op twee parkeerplaatsen fonkelnieuwe sanitaire units van Pop-Up Toilet Company; aan de rand van het centrum van Zierikzee en nabij het strand in Westenschouwen. Om meerdere redenen is dit een bijzonder project, voor zowel de gemeente als voor Pop-Up Toilet Company.

Directeur Marco Schimmel: “Het is gebruikelijk dat je bij een aanbesteding moet voldoen aan pagina’s vol met regels en richtlijnen. De gemeente Schouwen-Duiveland pakte het anders aan: op een half a4tje stond wat ze verwachten en we moesten het maar laten zien! Dit project was vanaf het begin af aan een prachtige uitdaging voor ons.”

Toiletunit Zierikzee

Twee deelprojecten

De aanbesteding bestond uit twee deelprojecten met elk een heel eigen visie, doelstelling en uitstraling. Het ging om een sanitaire voorziening bij de parkeerplaats aan de rand van het centrum van Zierikzee en een op de parkeerplaats bij het strand in Westenschouwen, nabij de duinen.

Toiletunit Westenschouwen-min

Geen bestek

Projectleider Sylvia van Rienderhoff, adviseur en projectleider bouwkunde van de gemeente Schouwen Duiveland: “Het is een open opdracht geworden, waar we geen bestek voor hebben geschreven, slechts een summier programma van eisen. Als je van tevoren een aanvraag dichttimmert met regels, protocollen en eisen, dan blijft er geen ruimte over voor creativiteit en vindingrijkheid van de leverancier. We waren op zoek naar een marktpartij die ons een oplossing zou gaan bieden die we zelf niet konden bedenken.” Drie marktpartijen werden uitgenodigd om een prestatieplan te schrijven en een presentatie te verzorgen. De opdracht werd Pop-Up Toilet Company gegund.

Van eerlijk advies naar het beste idee

Van Rienderhoff: “Marco is heel eerlijk in zijn advies. Hij gaf aan dat hij de gewenste kwaliteit in ons programma van eisen wel kon leveren, maar niet voor dat budget. We hebben hem uitgedaagd om te laten zien wat wel haalbaar is. Dat heeft hij gedaan. We merkten ook dat hij daar veel energie in had gestoken. Hij heeft hier twee dagen doorgebracht om te zien hoe het overdag en ‘s avonds er aan toe ging. Op basis van wat hij had gezien en de kennis uit de praktijk kwam er een degelijk advies waarmee we naar het college zijn geweest en het budget is aangepast om het te realiseren. Dat is wat we zochten in een marktpartij: niet het goedkoopste idee, maar dat we uit zouden komen bij het beste idee.”

Aanpassingen

Van Rienderhoff: “Ons idee voor de voorzieningen in Zierikzee en Westerhoek zijn aangepast op advies van Marco. Op basis van het aantal bezoekers op een dag bleek dat we voor Zierikzee (op loopafstand van het centrum) te veel sanitair hadden bedacht en voor Westenschouwen (aan het einde van de weg naar het strand) te weinig. Dat is de specifieke kennis die een marktpartij bezit en die we nodig hadden.

Ontzorgen

Die kennis en ervaring kwam ook op de bouw van pas. “De medewerker van het energiebedrijf was volgens afspraak vrijdags aanwezig, om het gebouw aan te sluiten. Maar dat ging niet volgens hem, want ‘de montageplaat voldeed niet aan de afmetingen van het bouwbesluit’. Ruimte genoeg in de technische ruimte, maar hij ging het niet doen. Daar sta je dan… Maar Marco sprong in de auto, reed naar de bouwmarkt, liet een plaat op maat maken en hing deze in de technische ruimte. Klaar! Waar maak je dat nou mee, dat de directeur van een bedrijf dit eigenhandig oplost?!”

Toiletunit Westenschouwen met douches

Mooi aanbestedingstraject, voor iedereen

Van Rienderhoff kijkt terug op een mooi traject. “Ik heb contact gehad met iedereen die hier iets mee te maken heeft: van de schoonmakers, buitendienst tot aan de stedenbouwkundigen om het programma van eisen vast te stellen. Het is leuk om een aanbesteding zo in te steken, zo heeft ook het projectteam het ervaren. Het is veel meer gericht op het resultaat dan op de procedure. Het uitvoeringstraject is korter omdat je weet wat je krijgt. De ploeg van Pop-Up Toilet Company kwam op maandagochtend en vrijdagmiddag was het klaar!”