UriLift Combi: eerste gecombineerde mannen- en vrouwenurinoir ter wereld bij Paleis op de Dam in Amsterdam

Het eerste vrouwenurinoir ter wereld heeft een bijzondere primeur gekregen: bij het Paleis op de Dam in Amsterdam. Op donderdag 24 maart 2016 is de UriLift Combi onder veel belangstelling van de pers in gebruik genomen.

vrouwenurinoir bij Paleis op Dam Amsterdam

Belangrijkste reden om op deze plek, naast het Paleis op de Dam, een verzinkbaar urinoir te plaatsen, is om het wildplassen van het uitgaanspubliek verder terug te dringen. Het Paleis heeft te lijden onder de bijtende urine van de wildplassers én van de schoonmaakacties die daarop volgen.

Maatregelen tegen wildplassen

Eerdere maatregelen zoals de schrikverlichting (verlichting met bewegingsensoren), zijn niet voldoende gebleken in de aanpak tegen het wildplassen bij het Paleis op de Dam. Om het wildplassen nog verder terug te dringen, heeft de gemeente Amsterdam en het Rijksvastgoedbedrijf besloten om op deze plek een UriLift te plaatsen, zodat passanten in de avond- en nachtelijke uren een legaal alternatief hebben waar geplast kan worden.

Gastvrij voor mannen en vrouwen

Een gastvrije stad nodigt gasten uit en biedt ze passende faciliteiten. Als de nachteconomie op volle toeren draait wordt er meer vocht ingenomen en moet er meer geplast worden. Ook door vrouwen. De UriLift Combi is voorzien van twee herenurinoirs én een damesurinoir. Overdag is de sanitaire unit verzonken in de grond en vormt het geen obstakel voor het winkelend publiek en de (dag)toeristen.

Een UriLift is geen vervanger voor een regulier toilet

De eisen die aan een verzinkbare sanitaire unit worden gesteld, zijn anders dan bij de aanschaf van een openbaar toilet. Een UriLift staat op plekken waar ‘s avonds en ‘s nachts veel publiek is en is daarom alleen dan aanwezig: meestal rond de uitgaanstijden in het weekend (donderdag t/m zondag, afhankelijk van het gemeentelijk beleid) of tijdens evenementen.

heren en vrouwenurinoir op Dam Amsterdam bij paleis

Vrouwenurinoir: geen toilet

Het vrouwenurinoir is eveneens geen vervanging van een regulier toilet. Het is een voorziening die dienst doet op de momenten dat er geen alternatief is. Overdag zijn die er voldoende: dan kun je in een restaurant of kroegje plassen. ‘s Nachts zijn de mogelijkheden zeer beperkt. In geval van hoge nood kunnen vanaf nu ook dames terecht bij een openbaar urinoir. Vanwege de veiligheid voorzien van een deur, maar verder een zeer basale voorziening, om de hoogste nood te ledigen.

Wereldwijde vraag voor vrij toegankelijke toiletvoorzieningen voor vrouwen

Hoewel het wildplassen tegen het Paleis een mannenaangelegenheid is, geeft de gemeente Amsterdam met de UriLift Combi ook gehoor aan de wereldwijde vraag voor vrij toegankelijke toiletvoorzieningen voor vrouwen. De tijd dat openbare urinoirs alleen maar voor mannen zijn, ligt met deze innovatieve uitvinding van Pop-Up Toilet Company. definitief achter ons.

Wilt u meer informatie over de UriLift Combi? Bel dan met 055 576 3033 of stuur een bericht naar contact @ popuptoilet.nl (zonder spaties voor en na de @).