Eindelijk een openbaar toilet in Leiden

Woensdag 12 juni om 13.00 werd het nieuwe openbare toilet geopend door wethouder Frank de Wit en raadslid Greetje van Gruting. Het toilet bij de fietsenstalling aan de Kapelstraat is een langgekoesterde wens van Van Gruting. Zij strijdt al jaren voor een toilet waar toeristen en winkelend pulbiek hun behoefte kunnen doen. Van Gruting: “Leiden toont zich nu een echte gastheer in de openbare ruimte. Ik ben trots op dit resultaat!” Het toilet naast het stadhuis is niet het enige openbare toilet in Leiden, maar wel het enige dat 24 uur per dag open is.

Als het aan Van Gruting ligt is dit niet het laatste toilet dat gebouwd wordt. “Vroeger waren op het stadhuisplein en de Kaasmarkt openbare toiletten en op de Herengracht een urinoir. De toiletten bij het stadhuis zijn in de jaren 80 al gesloten en de toiletten op de Kaasmarkt werden afgebroken omdat er veel overlast van was. De krul op de Herengracht is nog wel in functie maar ja, dat is voor een deel van de bevolking geen optie.”

Beluister ook het audiofragment; onder andere Greetje van Gruting en Frank de Wit kwamen aan het woord.

Bron: Sleutelstad

Op de website van VVD Leiden is ook volop aandacht besteed aan dit openbaar toilet:

Raadslid Greetje van Gruting opende woensdag 12 juni samen met wethouder Frank de Wit officieel het openbaar toilet in de Kapelstraat. Een lang gekoesterde wens van ons VVD-raadslid en van vele Leidenaars en bezoekers.

Al in 2009 pleitte Greetje van Gruting voor een fatsoenlijk openbaar toilet in de Leidse binnenstad waar winkelend publiek en ’s avonds het uitgaanspubliek 24 uur per dag terecht kan bij hoge nood. “Leiden heeft zoveel te bieden aan zijn inwoners en bezoekers, maar voor het doodgewone was er niets.” Ze stond in haar pleidooi niet alleen. Ook de gidsen van Het Gilde waren vóór omdat er in hun groepen er altijd wel een paar waren die even moesten. En er waren vele mensen die het VVD-raadslid hier al over mailden en die dit als kerstwens in de VVD-boom hingen eind 2008.

Gastheer

Het openbaar toilet staat in de Kapelstraat; het steegje tussen de Maarsmansteeg en de kastanje op de Vismarkt, vlakbij V&D en Bagels en Beans. Het gebouwtje is in dezelfde stijl als het stadhuis gebouwd en ook toegankelijk voor minder-validen. Het is een volautomatisch en zelfreinigend toilet. Voor 50 cent ben je binnen. Greetje van Gruting: “Leiden toont zich nu een echte gastheer in de openbare ruimte. Ik ben trots op dit resultaat!” In het toilet kunnen bezoekers ook hun baby verschonen en naast het toilet is de fietsenstalling waar bezoekers hun fiets kunnen stallen en een buggy kunnen lenen. “Ook al zo’n mooi VVD-initiatief”, constateerde Greetje van Gruting bij de opening.

App

“Maar…we zijn er nog niet”, vindt Van Gruting. Zij wil er minimaal nog één in de binnenstad. “Vroeger waren op het stadhuisplein en de Kaasmarkt openbare toiletten en op de Herengracht een urinoir. De toiletten bij het stadhuis zijn in de jaren 80 al gesloten en de toiletten op de Kaasmarkt werden afgebroken omdat er veel overlast van was. De krul op de Herengracht is nog wel in functie maar ja, dat is voor een deel van de bevolking geen optie.” Van Gruting hoopt dat in combinatie met een nieuwe parkeergarage rondom Beestenmarkt / Lammermarkt er nog een toilet kan worden gebouwd.

Het toilet bij Fietsenstalling Kapelstraat is niet de enige in de binnenstad, maar wel de enige die 24 uur per dag open is. Wie Leiden bezoekt kan de app Hoge Nood downloaden waarop alle openbare toiletten te vinden zijn. Bijvoorbeeld bij het stadhuis, Parkeergarage Haarlemmerstraat en de Bibliotheek.