UriLiften weer in gebruik in Amsterdam

Apeldoorn, 11 februari 2015 – De UriLiften in het centrum van Amsterdam zijn vanaf aankomend weekend weer in gebruik. Eind november 2014 vond een explosie plaats als gevolg van een lek in de aardgasleiding, bij de UriLift op de Weteringschans.

Het besluit om de UriLiften weer in werking te stellen, loopt vooruit op het officiële onderzoeksrapport van het onafhankelijke onderzoeksbureau Kiwa. In december 2014 kwam uit metingen van KIWA naar voren dat in de betreffende UriLift aardgas was aangetroffen, zeer waarschijnlijk afkomstig uit een lek in een aardgasleiding in de directe omgeving van het verzinkbare urinoir. Het definitieve onderzoeksrapport is nog niet gepubliceerd.

Hoewel Pop-Up Toilet Company niet verantwoordelijk is voor de oorzaak van het gaslek en de daaropvolgende explosie, hebben we ons pro-actief opgesteld om samen met de gemeente Amsterdam een middel te vinden om herhaling te voorkomen, in de vorm van gasdetectieapparatuur.

Directeur Marco Schimmel: “In een normale omgeving kan een UriLift nooit een explosie veroorzaken: een UriLift maakt namelijk geen gebruik van aardgas en is ook niet aangesloten op het aardgasleiding. UriLiften zijn al vanaf 2000 in gebruik en er heeft zich nog nooit een explosie voorgedaan. Wij hebben de gemeente Amsterdam een handreiking willen doen door de UriLiften te voorzien van gasdetectieapparatuur.”

Andere gemeenten kunnen hier ook gebruik van maken, indien gewenst. Schimmel: “Als men niet zeker is van de conditie van het lokale aardgasleidingennetwerk, dan is gasdetectieapparatuur een middel om een lekkage tijdig te signaleren en de UriLift uit te schakelen”.

Hebt u belangstelling of wilt u meer informatie, neemt u dan contact op met Pop-Up Toilet Company via 055 576 3033 of contact @ popuptoilet.nl (zonder spatie voor en na de @)