Urinoir voor vrouwen: als de kroeg dicht is en de weg naar huis nog lang

Een openbaar urinoir alleen voor mannen? Een achterhaalde gedachte vinden wij! Onze UriLift Combi is het antwoord op de wereldwijde vraag voor vrij toegankelijke toiletvoorzieningen voor vrouwen.
In maart 2016 is het eerste vrouwenurinoir ter wereld in gebruik genomen naast het Paleis op de Dam. In september van datzelfde jaar meldde het Rijksvastgoedbedrijf dat de UriLift Combi heeft gedaan wat het moest doen: wildplassen terugdringen. Volgens het Rijksvastgoedbedrijf komt wildplassen rond het paleis op de Dam bijna niet meer voor en zijn er geen extra maatregelen meer nodig. Dat is een resultaat waar we trots op zijn!

verzinkbaar urinoir vrouwen mannen Paleis op Dam Amsterdam

Veel gestelde vragen

We merkten ook dat er nog een aantal misverstanden zijn over wat een vrouwenurinoir is en wat het doel van een verzinkbare sanitaire unit is. In dit nieuwsbericht zetten we ze op een rijtje.

Een UriLift is geen vervanger voor een regulier toilet

Zo wordt een UriLift door sommige mensen vergeleken met een regulier openbaar toilet. Die vergelijking gaat niet op. De eisen die aan een verzinkbare sanitaire unit worden gesteld, zijn anders dan bij de aanschaf van een openbaar toilet. Een UriLift staat op plekken waar ‘s avonds en ‘s nachts veel publiek is en is daarom alleen dan aanwezig: meestal rond de uitgaanstijden in het weekend (donderdag t/m zondag, afhankelijk van het gemeentelijk beleid) of tijdens evenementen.

Piekdrukte

De UriLift is een voorziening die dienst doet op de momenten dat er meer vraag is naar een mogelijkheid om te plassen. Als de economie ’s avonds, ’s nachts en tijdens evenementen op volle toeren draait wordt er meer vocht ingenomen. Logisch gevolg is dat er dan ook meer geplast wordt en dat de vraag naar openbare toiletten/ urinoirs groter is dan overdag bij bijvoorbeeld het winkelend publiek.

Ook is het zo dat de overgang van warm naar koud invloed heeft op de blaas: in een warme omgeving transpireert een mens om vocht te verliezen. Eenmaal in de kou kan het vocht alleen nog via de blaas het lichaam verlaten. Het advies cq verwijt dat iemand eerst binnen moet plassen zodat ze buiten niet meer hoeft, gaat dus niet altijd op!

Een vrouwenurinoir is geen toilet

Ook hoorden we iemand zich afvragen waarom er geen (normale) bril op het vrouwenurinoir zit. Het vrouwenurinoir is geen vervanging van een regulier toilet. Er is wel een extra randje naar beneden te klappen, zodat het urinoir als toilet te gebruiken is. Omdat het urinoir ontworpen is voor de nachteconomie (en het uitgaanspubliek urineert voornamelijk) is het specifiek ontworpen als urinoir.

Ontwerp gebaseerd op gedrag

Het is bekend dat vrouwen (en ook mannen) in openbare toiletten liever geen contact maken met de toiletbril. Die wetenschap is het uitgangspunt geweest bij het ontwerp van ons vrouwenurinoir. Ons vrouwenurinoir heeft een konische vorm (zoals een trechter) waardoor de pot bij uitstek wordt gebruikt om te hurken. Het zwaartepunt van het lichaam blijft dan boven de voeten, wat fijn is voor het evenwicht. In de ruimte zijn ook nog twee handgrepen aangebracht. Naast de pot in de wand is de toiletrol verwerkt. De spoeling gebeurt automatisch (no touch) zodra de persoon de ruimte verlaat.

Hygiëne

Het vrouwenurinoir is zelfreinigend; door de vormgeving met de ronde afwerking aan de bovenzijde (waardoor er geen vuil op achter kan blijven), in combinatie met de techniek, reinigt het toilet zichzelf bij elke spoeling voor meer dan 95%. De vloer is voorzien van een vloersproeiers voor het automatisch reinigen van de vloer.

Na het plassen handen wassen

Aan de buitenzijde van de unit bevindt zich een no-touch handenwas gelegenheid met water en zeep en een heteluchtdroger.

Veiligheid

De naam UriLift zorgt nog wel eens voor een misverstand. De liftfunctie is enkel en alleen van toepassing op de momenten dat de Urilift in- en uit gebruik wordt genomen. De sanitaire unit kan niet van afstand worden bediend. De medewerker die de UriLift bedient, moet in de ruimte van het vrouwen urinoir een sleutelcontact activeren alvorens hij hem kan laten zakken. De deur van het vrouwenurinoir wordt handmatig bediend en kan met een eenvoudige hendel worden vergrendeld en ontgrendeld.

Foto’s van de Urilift Combi mogen gebruikt worden, op voorwaarde van bronvermelding.

Zien hoe de Urilift Combi werkt?

Zien hoe de buitenlandse pers onze ‘brilliant soluitons’ aan inspectie onderwerpt?

Wilt u meer informatie over de UriLift Combi? Kijk op www.popuptoilet.nl of bel dan met +31(0)55 576 3033.